Plugins

Plug-ins breiden de functionaliteit van (standaard) WordPress uit. Nadat u een plugin heeft geïnstalleerd kunt u deze hier activeren of deactiveren. Er zijn tienduizenden plugins beschikbaar met een enorm scala aan functionaliteit. De gemakkelijkste plaats om ze te vinden is binnen de officiële WordPress Plugin Directory. U kunt nieuwe plugins zoeken en installeren door te klikken op de knop Nieuwe plugin bovenaan de pagina of op de link Nieuwe plugin in het navigatiemenu aan de linkerkant.

Zodra een plugin is toegevoegd aan uw site, moet deze worden ‘aangezet’. Om dit te doen, klikt u op de link Activeren om deze te activeren. Afhankelijk van de plug-in kan het zijn dat u instellingen moet configureren.

Geactiveerde plugins worden weergegeven met een andere gekleurde achtergrond in de lijst met plugins. Zij worden ook gemarkeerd met een blauwe verticale balk langs de linkerkant van de rij.

Als voor een van de geïnstalleerde plug-ins een update beschikbaar is hebben, verschijnt er naast de menuoptie Plugins een getal. Dit getal geeft aan voor hoeveel plugins updates beschikbaar zijn. In de lijst met plugins zal net onder de naam van de plug-in en de beschrijving een melding staan waarin wordt aangegeven dat er een update is, samen met een link waarmee u de details voor de nieuwe versie kunt lezen en een andere link voor het updaten van de plugin.

Voorafgaand aan het bijwerken van een plug-in, is het verstandig om te controleren of de functionaliteit van de plugin niet ingrijpend is gewijzigd. Dit zou een negatieve invloed kunnen hebben op uw site. Het is ook aan te raden om te controleren of de plug-in en uw site nog steeds werken zoals verwacht nadat de plug-in is bijgewerkt.

Tip: Maak een backup van de bestanden van de plug-in en van de database voor het updaten zodat u de oude situatie desgewenst kunt terugzetten als het resultaat van de update ongewenst is. Nog beter: maak via bijvoorbeeld Installatron en backup van de site alvorens (meerdere) plugin(s) te updaten.

Wanneer u klikt op de update-link net onder de plug-in beschrijving, zal WordPress deze plug-in automatisch bijwerken terwijl u op de Plug-ins-pagina blijft. U wordt geïnformeerd wanneer het updaten van de plug-in is voltooid.

Als u plug-ins uitschakelt omdat u ze niet langer gebruikt, dan is het een goede gewoonte om deze van uw site te verwijderen. U kunt dit doen door te klikken op de link Verwijderen onder de naam vna de plug-in.

weergave-plugins-wordpress-handleiding