Blokeditor

Sinds versie 5.0 biedt WordPress met de (‘Gutenberg’) Blokeditor een nieuwe bewerkingsmogelijkheid. Zoals de naam al doet vermoeden behandelt de Blokeditor al uw inhoud als individuele blokken. Elk blok kan afzonderlijk worden ingevoegd, herschikt en gestyled, waardoor deze nieuwe editor flexibeler is dan de oude (TinyMCE) Classic Editor.
De Block Editor biedt individuele blokken voor al uw gebruikelijke inhoud, zoals alinea’s, kopjes, geordende en ongeordende lijsten (d.w.z. opsommingstekens), aanhalingstekens, afbeeldingen, galerijen en andere inhoud die u eerder aan de Classic Editor kon toevoegen. Bovendien biedt de Block Editor ook extra blokken voor het eenvoudig toevoegen van inhoud zoals knoppen, tabellen en kolommen.
Het herschikken van uw inhoud is nog eenvoudiger dan voorheen. Met de Block Editor kunt u de block mover-pictogrammen slepen-en-neerzetten of gebruiken om de volgorde van afzonderlijke blokken opnieuw in te stellen. Elk blok kan ook afzonderlijk worden opgemaakt met behulp van de werkbalk bovenaan het blok. De soorten stijlen die u aan een blok kunt toevoegen, zijn afhankelijk van het individuele blok. Met een Alineablok kunt u bijvoorbeeld de tekstgrootte, tekstkleur en achtergrondkleur wijzigen, terwijl u met een Kopblok alleen het niveau (H2, H3 enz.) en de tekstuitlijning kunt wijzigen.

Waarschuwing: Het is mogelijk dat plugins en themes niet goed samenwerken met deze nieuwe editor. Ingeval u de oude situatie wilt herstellen kan dit eenvoudig door bijvoorbeeld de Classic Editor-plugin te installeren en te activeren. Het is aan te bevelen om dit eerst te doen alvorens uw WordPress-installatie te updaten naar een versie nieuwer dan 4.9.

Tip: De Classic Editor verschijnt als ‘Klassieke Editor’ in uw plugin overzicht, maar om deze als nieuwe plugin te vinden moet u zoeken op ‘Classic Editor’

Ondersteuning voor de Klassieke editor plugin blijft aanwezig in WordPress tot en met 2021.