Blokeditor functies

De nieuwe Blokeditor biedt een volledig opnieuw ontworpen bewerkingservaring, en daarmee een nieuwe set hulpmiddelen waarmee u uw pagina kunt bewerken. Hoewel de bewerkingsinterface volledig nieuw is, vindt u veel elementen waarmee u al bekend bent.

Bovenaan de pagina staat de hoofdwerkbalk van de Blokeditor. Deze nieuwe werkbalk bevat een aantal nieuwe pictogrammen en enkele oude bekende:

5_4_1_blokeditor-functies-wordpress-beginnershandleiding

Block Editor Toolbar - Add Block Het Blok-invoeg-pictogram wordt gebruikt om nieuwe blokken in uw inhoud in te voegen. Als u op dit pictogram klikt, wordt een klein paneel geopend dat u toegang geeft tot alle verschillende soorten blokken die u kunt invoegen.
Block Editor Toolbar - Undo Met het pictogram Ongedaan maken kunt u uw meest recente wijziging (en) ongedaan maken.
Block Editor Toolbar - Redo Met de knop Opnieuw kunt u uw meest recente wijziging (en) opnieuw uitvoeren.
Block Editor Toolbar - Content Structure De knop Inhoudsstructuur biedt informatie over de inhoud van uw pagina. Het laat zien hoeveel woorden, koppen, alinea’s en blokken uw inhoud bevat, samen met de documentstructuur en links naar elk van de koppen in uw inhoud.
Block Editor Toolbar - Block Navigation De Bloknavigatie-knop toont een lijst met alle blokken in uw inhoud en biedt een snelle link naar elk van hen.
De knop Gereedschappen biedt verschillende interacties voor het selecteren en bewerken van blokken. Gebruik het gereedschap Selecteren om blokken te selecteren. Zodra een blok is geselecteerd, drukt u op Enter om terug te keren naar het gereedschap Bewerken.
Naar concept omzetten De knop Naar concept omzetten verschijnt pas nadat uw pagina / bericht is gepubliceerd. Als u op deze knop klikt, wordt de publicatie van uw pagina / bericht ongedaan gemaakt en wordt deze weer in de conceptmodus geplaatst.
Concept opslaan Met de knop Concept opslaan kunt u uw pagina opslaan en wordt deze alleen weergegeven als uw pagina / het bericht nog niet is gepubliceerd.
Voorbeeld Met de knop Voorbeeld kunt u een voorbeeld van uw pagina bekijken. De voorbeeldpagina opent een nieuw browsertabblad / -venster.
Publiceren Met de knop Publiceren kunt u uw pagina / bericht publiceren. In tegenstelling tot eerdere versies van WordPress, is het publiceren van uw pagina nu een proces in twee stappen. Nadat u de eerste keer op de knop Publiceren hebt geklikt, krijgt u een nieuw paneel te zien met een bevestigingsbericht en een andere knop Publiceren. Met dit paneel kunt u ook de zichtbaarheid van uw inhoud en de publicatiedatum en -tijd wijzigen. Als u op deze tweede knop Publiceren klikt, wordt uw inhoud daadwerkelijk gepubliceerd en wordt deze live op uw site geplaatst.
Block Editor Toolbar - Update Als uw inhoud is gepubliceerd, wordt de knop Publiceren vervangen door een knop Bijwerken. Net als in eerdere versies van WordPress, worden je wijzigingen opgeslagen door op de knop Bijwerken te klikken.
Block Editor Toolbar - Cog De instellingen-zijbalk toont alle instellingen voor uw pagina / bericht, inclusief elementen zoals het toevoegen van uitgelichte afbeeldingen, het specificeren van uw categorieën en tags op berichten, of het selecteren van pagina- / berichtsjablonen. Als u op het pictogram Instellingen klikt, wordt de zijbalk met instellingen weergegeven en verborgen.
Block Editor Toolbar - More Options Het laatste pictogram in de werkbalk is het pictogram Meer hulpmiddelen en opties weergeven. Deze knop geeft toegang tot een aantal adhoc instellingen. U kunt de bovenste werkbalk en Spotlight-modus in- / uitschakelen. U kunt uw inhoud ook weergeven met de visuele editor (de standaardmodus voor het toevoegen van blokken) of met de code-editor, waarmee u de onderliggende html kunt bewerken. U kunt ook de Block Editor-tips opnieuw weergeven, een lijst met de sneltoetsen van de editor bekijken en ook alle inhoud op uw pagina kopiëren met een enkele klik.

 

Waarschuwing
Met de nieuwe Code Editor-functies. De Block Editor slaat uw inhoud op een iets andere manier op dan de oude (TinyMCE) Classic Editor. Eerder zou WordPress uw inhoud opslaan als een eenvoudig stuk HTML. Hoewel er nog steeds HTML in uw onderliggende inhoud zit, plaatst de nieuwe Block-editor ook elk afzonderlijk gedeelte van uw inhoud in HTML-commentaartags. Het gebruikt deze commentaartags om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten blokken waarin uw inhoud zich bevindt. Dus, hoewel u uw HTML nog steeds kunt bewerken met behulp van de weergave Code Editor in de Block Editor, moet u extra voorzichtig zijn om geen HTML-opmerkingen rond uw inhoud te verwijderen of te wijzigen. Als u dit doet, zullen een of meer van uw blokken niet correct worden weergegeven zodra u terugkeert naar de Visual Editor-modus, en mogelijk kunt u zelfs inhoud verliezen. Als u denkt dat u de Block HTML moet bewerken, is het veiliger om de optie ‘Bewerken als HTML’ onder het pictogram ‘Meer opties’ voor elk afzonderlijk blok te gebruiken, dan met de optie ‘Code Editor’ onder de ‘Show more tools & opties ‘pictogram bovenaan de pagina.

Onder de werkbalk Blok editor vindt u uw inhoudsgebied. Hier voegt u al uw inhoud toe, bestaande uit verschillende soorten blokken. Elk blok dat u aan uw inhoudsgebied toevoegt, heeft zijn eigen werkbalk en wordt ofwel net boven het blok weergegeven (standaard) of in de hoofdwerkbalk van de Blok editor bovenaan het scherm (als de optie Top Toolbar is ingeschakeld) ).

Elk blok heeft een andere werkbalk en de pictogrammen in die werkbalk zijn afhankelijk van het type inhoud dat het blok bevat. De werkbalk op een alineablok zal bijvoorbeeld anders zijn dan de werkbalk op een kopblok, omdat ze verschillende soorten inhoud bevatten. Na het klikken op of het selecteren van een blok, kan het zijn dat er zelfs extra opties zijn die u kunt instellen in de zijbalk Instellingen. Nogmaals, dit hangt af van het individuele blok dat je hebt geselecteerd.

5_4_1_blokeditor-functies2-wordpress-beginnershandleiding

Naast uw inhoudsgebied aan de rechterkant van het scherm bevindt zich de zijbalk Instellingen. De instellingenzijbalk bevat instellingen voor de hele pagina / het hele bericht die u momenteel bewerkt, evenals instellingen voor het momenteel geselecteerde blok.

5_4_1_blokeditor-functies3-wordpress-beginnershandleiding

Bovenaan de zijbalk Instellingen zijn er twee tabbladen die u kunt selecteren: Document of Blok. Het tabblad Document toont de instellingen voor de individuele pagina die / het individuele bericht dat u momenteel bewerkt. Dit kunnen onder meer zaken zijn als het instellen van de uitgelichte afbeelding, het selecteren van categorieën en tags (bij het bewerken van een bericht) of het selecteren van een pagina- / berichtsjabloon.

Het tabblad Blok toont de instellingen voor het momenteel geselecteerde blok. Deze instellingen veranderen afhankelijk van het type blok dat momenteel is geselecteerd, en sommige blokken hebben meer instellingen dan andere. Het alinablok heeft bijvoorbeeld instellingen voor het wijzigen van de grootte van de tekst, of een drop-cap moet worden weergegeven, en in sommige thema’s instellingen voor de tekstkleur en de achtergrondkleur. Het heading (kop) blok daarentegen heeft alleen instellingen om het kopregelniveau (H2, H3 etc.) en de uitlijning te wijzigen.