Afbeeldingsblok

Met het Afbeeldingsblok kunt u een afbeelding aan uw inhoud toevoegen. Klik na het invoegen van het afbeeldingsblok op de knop Uploaden om een afbeelding naar uw mediabibliotheek te uploaden of klik op de knop Mediabibliotheek om uw mediabibliotheek weer te geven en selecteer een bestaand bestand dat u eerder hebt geüpload. U kunt ook op de knop Invoegen vanuit URL klikken om de URL in te voeren van de afbeelding die u wilt weergeven. U kunt uw afbeelding ook slepen en neerzetten op het afbeeldingsblok en deze wordt automatisch geüpload naar de mediabibliotheek en ingevoegd in het blok.

U kunt een link naar de afbeelding toevoegen met behulp van het pictogram Link invoegen (Block Toolbar Insert link) op de blokwerkbalk. U kunt de afbeelding koppelen aan het mediabestand zelf, linken naar de WordPress-bijlagepagina voor dat bestand of een aangepaste URL voor de link invoeren met behulp van het bijbehorende bewerkingsveld.

Zodra u een afbeelding aan het blok hebt toegevoegd, zijn er meer opties beschikbaar in de zijbalk Instellingen.

Alternatieve tekst kan aan uw afbeelding worden toegevoegd met het veld Alt-tekst. U kunt ook een stijl voor uw afbeelding selecteren. Uw afbeelding wordt standaard weergegeven met vierkante hoeken, maar u kunt uw afbeelding ook weergeven met een afgerond masker door de stijl Afgerond te selecteren. Als u een stijl selecteert in de vervolgkeuzelijst voor een Standaardstijl, zullen alle verdere afbeeldingsblokken die u aan uw pagina toevoegt, standaard die geselecteerde stijl gebruiken.

Als u de grootte van de afbeelding wilt wijzigen, is er een aantal manieren om dit te doen. U kunt de velden Breedte en Hoogte gebruiken om de exacte pixelbreedte van uw afbeelding in te stellen, of u kunt de procentuele knoppen (bijvoorbeeld 25%, 50%, 75%, 100%) gebruiken om de breedte dienovereenkomstig te wijzigen. Als alternatief kunt u ook het formaat selecteren in het vervolgkeuzeveld Afbeeldingsgrootte. De standaard WordPress-afbeeldingsformaten zijn daar beschikbaar om te selecteren (bijvoorbeeld Thumbnail, Medium, Large of Full Size), en afhankelijk van het gebruikte thema heeft u mogelijk ook andere formaten beschikbaar.

U kunt de grootte van de afbeelding ook wijzigen met de sleepgrepen op de afbeelding zelf, binnen het blok. Plaats eenvoudig uw cursor op een van de blauwe stippen die aan de rand van de afbeelding verschijnen en klik en sleep de afbeelding vervolgens naar het gewenste formaat.

Wanneer u het formaat van uw afbeeldingen wijzigt, is het altijd het beste om het formaat alleen te verkleinen en niet te vergroten. Als u een kleine afbeelding aan uw blok toevoegt en vervolgens het formaat vergroot, wordt de afbeelding korrelig en ziet deze er niet scherp uit wanneer u uw pagina bekijkt. Overigens is het ook niet verstandig een veel te grote foto op deze manier te verkleinen omdat de bestandsgrootte, en daarmee de laadtijd, niet verkleint.

Om een tekstbijschrift onder uw afbeelding weer te geven, klikt u in het gedeelte Bijschrift schrijven … net onder de afbeelding en typt u uw bijschrift.

5_4_1_Algemene-blokken-afbeeldingsblok-wordpress-beginnershandleiding