Inhoud opslaan en publiceren

Zodra u alle inhoud aan uw pagina of bericht heeft toegevoegd, heeft u de mogelijkheid om de pagina als concept op te slaan of de pagina te publiceren. Als u op de koppeling Concept opslaan klikt, wordt uw pagina / bericht alleen opgeslagen. Dit is handig als u later terug wilt komen om meer inhoud toe te voegen of als u nog niet klaar bent om te publiceren.

5_4_1_Inhoud-opslaan-publiceren-wordpress-beginnershandleiding

Als u wilt zien hoe de pagina / het bericht eruitziet voordat u deze publiceert, klikt u op de knop Voorbeeld. Dit opent een voorbeeld van de huidige pagina / post in een ander browsertabblad.

Er zijn verschillende opties beschikbaar bij het opslaan. Standaard is de status ingesteld op Concept wanneer u eenvoudig op Concept opslaan klikt. Door het aankruisvakje Wachtend op beoordeling in het zijpaneel bij Status (boven Zichtbaarheid) in de zijbalk Instellingen in te stellen, wordt de pagina/bericht-status ingesteld op Wachtend op beoordeling. Dit betekent dat het concept voor publicatie wacht op beoordeling door een redacteur.

Er is ook een optie om ervoor te zorgen dat een bericht dat normaal gesproken op datum in een overzicht verschijnt bovenaan de bloglijst blijft staan. Sticky berichten worden bovenaan alle blogposts geplaatst en blijven daar, zelfs nadat er nieuwe berichten zijn gepubliceerd. Vink in het overzicht die optie aan om het bericht ‘Sticky’ te maken. Deze optie is alleen beschikbaar voor berichten en dus niet voor pagina’s.

U kunt de zichtbaarheid van de pagina ook wijzigen door op de link rechts van Zichtbaarheid te klikken in het zijpaneel onder Status, met de volgende mogelijkheden.

  • Openbaar is de standaard en betekent dat de pagina voor iedereen zichtbaar is.
  • Beschermd met wachtwoord: d.w.z. u kunt een wachtwoord aan uw pagina toewijzen. Alleen mensen met het wachtwoord hebben toegang tot de pagina.
  • Privé verbergt de inhoud volledig voor het publiek. Normale gebruikers en bezoekers zijn niet op de hoogte van privé-inhoud. U ziet de privé-inhoud alleen wanneer u bent ingelogd op uw WordPress-blog.

In het Permalink-paneel staat de volledige URL voor uw pagina of bericht. U ziet deze URL nadat u de inhoud voor het eerst heeft opgeslagen, samen met de pagina/bericht-slug die voor de pagina is gegenereerd. Als u op deze URL-link klikt, gaat u naar de gepubliceerde pagina (/bericht) of, als deze nog niet is gepubliceerd, een voorbeeld van de pagina (/bericht). U kunt deze slug bewerken door daar op Bewerken te klikken. U zou kunnen besluiten dit te doen om de SEO (Search Engine Optimization) te verbeteren. Meestal laat u gewoon de standaard-URL staan die WordPress automatisch genereert op basis van uw pagina- / berichttitel.

Wanneer u een pagina / bericht publiceert, wordt uw inhoud standaard onmiddellijk gepubliceerd. Om dit te wijzigen, klikt u op de link Bewerken rechts in het paneel rechts, met Status en Zichtbaarheid. Vervolgens kunt u de datum en tijd selecteren waarop u wilt dat uw pagina / bericht wordt gepubliceerd. Na het instellen van een datum en tijd om te publiceren, moet u nog steeds op de knop Publiceren klikken om op de gewenste datum en tijd te publiceren.

5_4_1_Inhoud-opslaan-publiceren2-wordpress-beginnershandleiding

Binnen de Blokeditor is het publiceren van uw inhoud een proces in twee stappen. Nadat u op de knop Publiceren … heeft geklikt, krijgt u een nieuw publicatiepaneel te zien, waarin uw selectie wordt bevestigd, en krijgt u nog een kans om de zichtbaarheid van uw inhoud en de publicatiedatum bij te werken. Als u hier op de knop Publiceren klikt, wordt uw pagina / bericht echt gepubliceerd hetgeen betekent dat deze live op uw website geplaatst.

Als u deze extra pre-publicatiecontrole wilt uitschakelen, kunt u dit doen door het selectievakje onder aan dit extra deelvenster Publiceren uit te schakelen. Eenmaal uitgeschakeld, publiceert de knop Publiceren uw inhoud onmiddellijk, op dezelfde manier als vóór WordPress 5.0. Als u op een later moment besluit dat u deze pre-publicatiecontrole weer wilt inschakelen, kunt u dit doen via het deelvenster Opties. Dit paneel is te vinden door op de menuoptie Opties te klikken onder het pictogram Meer hulpmiddelen en opties in de rechterbovenhoek van de pagina (Block Editor Toolbar - More Options). Zodra het Optiepaneel wordt weergegeven, vinkt u het selectievakje Pre-publicatiecontroles aan om deze pre-publicatiecontroles opnieuw in te schakelen.