Nieuwe inhoud toevoegen met blokken

Met behulp van de nieuwe Blokeditor bestaat uw pagina-inhoud uit blokken van verschillende typen. Elk afzonderlijk stukje inhoud op uw pagina zal een ander blok zijn. Zelfs individuele alinea’s zijn afzonderlijke blokken. De Block Editor biedt blokken voor al algemene inhoud, zoals alinea’s, koppen, geordende en ongeordende lijsten (d.w.z. met opsommingstekens), citaten, afbeeldingen, galerijen en alle andere inhoud die u eerder met de oude klassieke editor kon toevoegen.

Er zijn verschillende manieren om blokken in uw inhoud in te voegen. De eenvoudigste manier is om op het blokpictogram Toevoegen (Block Editor Toolbar Add Block) te klikken in de Blok werkbalk bovenaan het scherm. Als u op dit pictogram klikt, wordt de Blok invoeg-pop-up weergegeven, een klein paneel dat u toegang geeft tot alle verschillende soorten blokken die u kunt invoegen. Blader door de lijst en klik op het type blok dat u wilt invoegen, of als u de naam van het blok kent, kunt u beginnen met het typen van de naam in het zoekveld om de lijst met getoonde blokken te filteren.

Bij gebruik van de Block Inserter bovenaan het scherm, wordt een klein Invoeg Help-paneel getoond aan de rechterkant van de Invoeger. Terwijl uw cursor over elk bloktype beweegt, wordt een klein voorbeeld van dat blok weergegeven in het Invoeger Help-paneel. Als het Help-paneel niet wordt weergegeven, of als dat wel het geval is, en u het wilt verbergen, kunt u het in- of uitschakelen met behulp van het Optiepaneel. Dit paneel is te vinden door op de menuoptie Opties te klikken onder het pictogram Meer hulpmiddelen en opties (Block Editor Toolbar - More Options) in de rechterbovenhoek van de pagina. Zodra het Optiepaneel wordt weergegeven, vinkt u het selectievakje Invoeger Help Panel aan om het Invoeger Help Panel te verbergen of weer te geven in de bovenste Blok invoeger.

De lijst met blokken in het pop-upvenster is onderverdeeld in verschillende secties op basis van hun type en u kunt elke sectie tonen / verbergen door op het kleine pijlpictogram naast de sectietitel te klikken. Zodra u op een blok klikt om het in te voegen, als er geen blokken op de pagina zijn die zijn geselecteerd, wordt het nieuwe blok onderaan uw inhoud toegevoegd, onder alle bestaande blokken op de pagina. Als u een blok op uw pagina heeft geselecteerd wanneer u een nieuw blok invoegt, wordt het nieuwe blok onder uw huidig geselecteerde blok ingevoegd.

 

5_4_1_nieuwe-inhoud-toevoegen-blokken-wordpress-beginnershandleiding

U kunt ook blokken invoegen door op het pictogram Blok toevoegen (Block Toolbar Add Block) te klikken dat bovenaan elk afzonderlijk blok verschijnt. Dit pictogram voor het toevoegen van blokken verschijnt bovenaan elk blok wanneer u uw cursor over de bovenrand van elk blok beweegt. Als u op dit pictogram klikt, wordt de BlokInvoeger-pop-up weergegeven, een klein paneel dat u toegang geeft tot alle verschillende soorten blokken die u kunt invoegen. Blader door de lijst en klik op het type blok dat u wilt invoegen, of als u de naam van het blok kent, kunt u beginnen met het typen van de naam in het zoekveld om de lijst met getoonde blokken te filteren. De lijst met blokken in het pop-upvenster is ondervedeeld in verschillende secties op basis van hun type en u kunt elke sectie tonen / verbergen door op het kleine pijlpictogram naast elke sectietitel te klikken. Zodra u op een blok klikt om het in te voegen, wordt het nieuwe blok boven het momenteel geselecteerde blok ingevoegd.

5_4_1_nieuwe-inhoud-toevoegen-blokken2-wordpress-beginnershandleiding

U kunt ook een blok invoegen met de zogenaamde ‘slash-opdracht’. Als uw cursor in een leeg Alinea-blok staat, kunt u dat blok naar een ander type blok converteren door een schuine streep naar voren (/) te typen en vervolgens de naam van het blok. Naarmate u meer tekens typt, wordt de lijst met weergegeven blokken gefilterd op basis van wat u hebt getypt. Als u bijvoorbeeld ‘/ i’ typt, wordt een lijst met blokken weergegeven: afbeelding (image), insluiten, instagram, imgur, issu eigen html en sociale iconen. Als er meer dan één blok is weergegeven, kunt u meer tekens typen om de lijst verder te filteren totdat er maar één optie is, of u kunt uw cursortoetsen gebruiken om de gewenste te selecteren en op Return / Enter drukken om deze te selecteren. Natuurlijk kunt u ook uw muis gebruiken om het blok in de lijst te selecteren.

5_4_1_nieuwe-inhoud-toevoegen-blokken3-wordpress-beginnershandleiding

U kunt ook een nieuw blok invoegen met het pictogram Blok toevoegen onder de inhoud. Als het laatste blok in uw inhoud geen alineablok is, ziet u helemaal onderaan uw inhoud een leeg alineablok.

Het is belangrijk op te merken dat als het laatste blok in uw inhoud wél een Alinea-blok is, dit lege Alinea-blok onderaan uw inhoud niet standaard zal verschijnen en u ofwel uw Return / Enter-toets moet indrukken in uw laatste blok om het lege Alinablok te laten verschijnen, of een van de andere hier genoemde methoden gebruiken om een nieuw blok in te voegen.

Als u helemaal onderaan uw inhoud een leeg alineablok ziet en u wilt gewoon een nieuwe alinea met tekst toevoegen, dan hoeft u alleen maar uw cursor in het lege blok te plaatsen en te beginnen met typen. Als je echter een ander type blok wilt, moet je op het pictogram Blok toevoegen (Block Editor Toolbar Add Block) aan de zijkant van het lege Alineablok klikken of de ‘slash-opdracht’ gebruiken. Als u op het pictogram Blok toevoegen klikt, wordt de blok-invoeger-pop-up weergegeven, een klein paneel dat u toegang geeft tot alle verschillende soorten blokken die u kunt invoegen. Blader door de lijst en klik op het type blok waarnaar u dit alineablok wilt converteren, of als u de naam van het blok kent, kunt u beginnen met het typen van de naam in het zoekveld om de lijst met weergegeven blokken te filteren . De lijst met blokken in het pop-upvenster is gesorteerd in verschillende secties op basis van hun type en u kunt elke sectie tonen / verbergen door op het kleine pijlpictogram naast elke sectietitel te klikken. Zodra u op een blok klikt om het in te voegen, wordt dit lege alineablok omgezet in het nieuwe blok dat u hebt geselecteerd.

 

5_4_1_nieuwe-inhoud-toevoegen-blokken4-wordpress-beginnershandleiding

Tot slot heeft elk blok zijn eigen werkbalkmenu dat bovenaan het blok verschijnt (of bovenaan het scherm als de optie Top werkbalk is ingeschakeld). Het pictogram Meer opties op deze werkbalk (Block Toolbar More Options) heeft twee opties voor het invoegen van blokken: Invoegen vóór en Invoegen na. Als u een van deze opties selecteert, wordt een leeg alineablok respectievelijk boven of onder het huidige blok ingevoegd. Zoals hierboven beschreven, kunt u ofwel in dit lege blok typen als u een nieuwe alinea met tekst wilt toevoegen, of u kunt dit lege alineablok converteren naar een ander type blok door op het pictogram Blok toevoegen aan de zijkant van het blok te klikken, of door het ‘slash commando’ te gebruiken, zoals hierboven beschreven.

5_4_1_nieuwe-inhoud-toevoegen-blokken5-wordpress-beginnershandleiding

Zie ook: blokken bewerken met volledig scherm.