Afbeelding bewerken of verwijderen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanpassen van de opmaak van ingevoegde afbeeldingen.
Na het klikken op een afbeelding die reeds in uw pagina of bericht is geplaatst, wordt er een kleine werkbalk weergegeven op de afbeelding.

Door op een van de uitlijningssymbolen  te klikken kunt u de uitlijning van de ingevoegde afbeelding aanpassen (Align image ) voor resp. links uitlijnen met tekst er rechts naast, centreren, rechts uitlijnen met tekst er links naast, geen uitlijning en tekst gaat eronder verder). Door te klikken op de Bewerk-knop (Edit image) kunt u de eigenschappen van de afbeelding aanpassen. Door te klikken op de Verwijder-knop (Delete image) kunt u de afbeelding weghalen uit de content. Dit zal alleen de afbeelding verwijderen van uw pagina of bericht, de afbeelding blijft in de mediabibliotheek.

Let op: met de delete-knop of backspace kunt u ook afbeeldingen verwijderen, echter dan kan html-code (bijvoorbeeld een link) in de pagina achterblijven. De correcte en zekere manier van verwijderen is met de verwijderknop.

Wanneer u klikt op een afbeelding in uw pagina of bericht ziet u naast de mogelijkheden voor uitlijning, bewerken en verwijderen ook ‘handvatten’ om de afmetingen van het beeld te veranderen. Dit zijn de kleine vierkantjes rond de rand van het beeld. Als u de afbeelding wilt vergroten of verkleinen, klikt u op een van de handgrepen op een hoek en trekt deze naar buiten of naar binnen.

Let op: zoals met alle beeldbewerkingssoftware geldt: als u probeert om een klein beeld op deze manier te vergroten dan zal de afbeelding korrelig worden. Het is beter om een ​​grote afbeelding in te voegen en vervolgens het formaat te verkleinen. Het beste is om een afbeelding op maat in te voegen zodat de bezoeker niet een onnodig groot bestand hoeft te laden.

5_4_1_klassieke-editor-media-toevoegen-afbeelding-bewerken-verwijderen0-wordpress-beginnershandleiding

Na het klikken op Afbeelding bewerken  (Edit image ) verschijnt het volgende pop-up venster.

5_4_1_klassieke-editor-media-toevoegen-afbeelding-bewerken-verwijderen-wordpress-beginnershandleiding

In het pop-up venster Afbeeldingsdetails kunt u diverse afbeeldings- en linkeigenschappen aanpassen.

  • Onderschrift – wordt weergegeven onder de afbeelding als een korte beschrijving. Hoe deze getoond wordt is afhankelijk van het WordPress-thema dat gebruikt wordt. U kunt ook eenvoudige HTML in uw fotobijschriften gebruiken.
  • Alternatieve tekst – wordt weergegeven wanneer de browser de afbeelding niet kan weergeven. Het wordt ook gebruikt door screenreaders voor visueel gehandicapte gebruikers, dus het is belangrijk om dit veld in te vullen met een beschrijving van de afbeelding. In geringe mate speelt de alt-tekst een rol in uw website’s Search Engine Optimisation (SEO). Omdat zoekmachines beelden niet kunnen ‘lezen’ gebruiken ze de Alt text.
  • Uitlijning – Hiermee kunt u aangeven hoe u wilt dat de lijn afbeelding. Ze kunnen zowel links, gecentreerd of rechts uitgelijnd. Instellen van aanpassing aan Niemand zal de andere uitlijning instellingen te verwijderen. Hoe dit invloed op uw afbeelding binnen uw inhoud zal afhangen van het huidige thema in gebruik
  • Afmeting – Selecteer een bepaalde grootte uit de keuzelijst of selecteer ‘Aangepaste grootte’ en voert u de Breedte en Hoogte (in pixels) in de invoervelden in. (Dit is een betere manier om de grootte van een afbeelding aan te passen dan met de handgrepen.)
  • Link naar – Selecteer waaraan u de afbeelding wilt koppelen via de keuzelijst. U kunt de afbeelding koppelen aan een Bijlagepagina, of u kunt de afbeelding koppelen aan het Mediabestand om de ware grootte te tonen. U kunt ook een link naar een Aangepaste URL selecteren aangepaste URL. Wanneer u dit doet verschijnt een nieuw veld waarin u de aangepaste URL kunt invoeren. Tot slot kunt u ook ervoor kiezen om niet naar iets te linken.

Geavanceerd:

  • Attribuut afbeeldingstitel  – weergegeven als een tooltip wanneer de muis boven de afbeelding beweegt in de browser
  • CSS-klasse afbeelding – Standaard zal WordPress verschillende CSS-klassen toewijzen aan het imago. Als u, om wat voor reden dan ook, andere CSS-klassen aan het beeld wilt toewijzen dan kan dat in dit invoerveld
  • Linkrelatie – Beschrijft de relatie van het huidige document naar de opgegeven link. Meer informatie over de rel HTML-attributen is te vinden op Wiki’s
  • Link CSS-class – Als u een specifieke CSS-klasse wilt instellen op de HTML-link dan kunt u deze in dit invoerveld toevoegen.

Als u klikt op de knop Origineel bewerken dan kunt u een aantal bewerkingen uitvoeren op de geüploade afbeelding. U kunt de afbeelding draaien, spiegelen, schalen en bijsnijden.

Indien u wilt het beeld geheel wilt vervangen, dan klikt u op de knop Vervangen. U komt dan in de mediabibliotheek waar u een nieuwe afbeelding kunt selecteren.

Als u afbeeldingseigenschappen hebt bijgewerkt, klikt u op de knop Bijwerken om de wijzigingen op te slaan. U kunt ook op de kleine ‘x’ in de rechterbovenhoek van het pop-up venster klikken om de pop-up te sluiten zonder wijzigingen op te slaan.